Jumaat, 2 Jun 2017

8 Jenis/Golongan Pemain Permainan Online


Disepanjang perlibatan aku di dalam berbagai jenis permainan online video game dalam beberapa tahun ni. Sudah menjadi kebiasaan untuk aku melihat berbagai jenis player yang mempunyai tahap-tahap skill or corak permainan yang berbeza.Disebabkan setiap skill player adalah berbeza, ada sesetengah benda boleh diambikkan untuk menjadik pembelajaran.dan ada juga dikala sesetengah benda diambikkan untuk dijadikkan pengajaran. Ada juga masa dimana perbezaan individu membuatkan bertambah kawan.dan ada juga di masa dijadikkan bertambah lawan(I'm [email protected]) but still, I'm feeling blessed that I got friends from all over ASIA region through online video games:)

Di antara kategori player online video games yang biasa aku lihat

1) The Pro's 
Golongan ini lebih cenderung untuk bermain untuk menang dari kalah.golongan pro's juga mempunyai pemahaman yang lebih dalam game mechanism/meta di dalam perlawanan.golongan ini juga lebih pantas membuat "O.D.A(observe decision action/memerhati, membuat keputusan dan bertindak) loop thinking"dimana player sebegini lebih tahu situasi dimana dia harus menyerang atau berundur untuk bertahan.Golongan ini juga akan Cuba sebaik yang mungkin untuk menang (try hard) dan Selalu juga player golongan ini boleh membuat situasi dari kalah-menang (comeback iz real)

2) Average Guy/I'm Legit
Golongan ini aku letakkan di dalam kategori tak pro tetapi tak noob (biasa-biasa)golongan average kadangkala dilihat membuat kesilapan yang ketara hingga Boleh membuatkan perlawanan kalah tetapi kadangkala golongan ini juga boleh menjadik penyebab punca kemenangan pasukan

3) The Noob's 
Golongan ini lebih cenderung untuk dikatakan player yang mempunyai tindak balas yang lambat(jangan expect yang diorang ne nak tolong ko kalau tengah critical).player golongan ini juga tidak beberapa kisah jika perlawanan itu menang atau kalah kerana kebiasaanya mereka akan menggunakan cogan kata "I play for fun".mungkin kalah direct 20 game seronok kot bagi golongan camne.

4) Newbies
Golongan yang masih baru di dalam permainan. Jika diberi tunjuk ajar dari player yang berexperience dan latihan yang betul,player newbies berpotensi untuk menjadik Pro dalam masa yang lebih singkat 

5) The PubStar's 
Golongan pubstar adalah golongan yang bermain untuk "Frags"(kill/death/assist) berbanding untuk bermain dalam situasi menang-kalah (victory-defeat).walaupun kebanyakkan individu sebegini nampak seperti seorang pro (sebab nampak kill tinggi kat scoreboard) tetapi disarankan agar tidak terlalu berharap untuk mendapat bantuan dari beliau kerana kemunculannya apabila anda sudah mati dan dia hanya datang muncul Untuk "kS"(kill steal)kerana corak permainanya lebih kepada individu berbanding sebagai pasukan

6) The Shitters /thrash talker 
Golongan ini Biasanya dia merasakan diri beliau adalah seorang Pro tetapi hakikat Sebenarnya beliau adalah sibodoh yang fikir diri hebat.Golongan ini juga akan menyalahkan rakan pasukan(tang inang mo/cyka Blyat) di atas kesilapan yang dia sendiri lakukan atau ketika pasukan sendiri di dalam ambang kekalahan.jauhilah golongan ini kerana beliau adalah golongan kurang kasih sayang dan berada di tahap yang sama seperti kena Cancer lvl 4

7) The AFk"ers/Laggers/Leavers
Kebiasaanya golongan ne sama ada pakai Pc spec cap kayu atau duduk di kawasan pedalaman/ceruk yang tidak mempunyai internet yang laju.Kebiasaanya golongan Camne takkan bertahan lama sama ada akaun dia kena report terus block or suspended

8)Lone Wolf 
Golongan yang suka main sensorang instead of bermain dengan rakan-rakan lain as a party/platoon/team/squad members.Disarankan agar tidak memperkecilkan or pandang rendah player golongan sebegini kerana even sekumpulan serigala (wolfpack) belum tentu dapat tumbangkan lone wolf kerana Kebiasaanya hidup sensorang jadikkan dia lagi kuat berbanding hidup dalam berpasukan.

Walaupun setiap orang mempunyai tahap skill yang berbeza at the end of the day,cara Untuk menang perlawanan semuanya still bergantung terhadap cara kita bercommunicate dengan team mate and teamwork untuk kerja sebagai berpasukan berbanding bermain as individu) Tulisan Asal


Disumbangkan Oleh Tuan Anas Daniel Pautan Asal , Admin Dulu Rajin Platun Bersama Tuan Anas Daniel Dalam Permainan World Of Tanks